četrtek, marec 27, 2008

Avtki

Ne, ne, nisem se pričela zanimati za jeklene konjičke. Avtomobil je zame le sredstvo, ki te prepelje iz točke A do točke B. In nič več kot to. Vsaj smel ne bi biti, no.
Na žalost je tako, da so avtomobili statusni simbol in sploh si ne morete predstavljati, koliko ljudi je zadolženih zgolj zato, da se lahko kažejo v velikih mašinah. Je sploh vredno? Doma takorekoč nimaš kaj jesti, voziš se pa v novem BMW-ju. In potem, ko ne plačaš nekaj obrokov leasinga, pridejo grdi strici in ti avto odpeljejo. Ha! Kaj se zgodi nato? Lahko poveš kaj se je zgodilo, lahko pa si izmisliš zgodbico za radovedne sosede in znance.
Osebno mislim, da je fino, če imaš prevozno sredstvo, ki ne presega tvojih zmožnosti. Kaj ti pomaga, če imaš nek strašen stroj, če ne veš niti kje se klima ugasne, kje se nastavijo žarometi ipd. Podobno je pri računalnikih in mobilnih telefonih, ko ljudje kupujejo stvari s funkcijami, ki jih ne uporabljajo in za večino sploh ne vedo, da obstajajo.
Da se vrnem k jeklenim konjičem. Med vožnjo do Luksemburga sem imela obilo časa za opazovanje avtomobilov na cesti. Naivnica sem mislila, da v Nemčiji resnično poteka promet zelo hitro. Saj imajo vendar ceste brez omejitev! Ha! Dream on! Če je potovalna hitrost desne kolone več kot 100 km/h je to prej izjema kot pravilo. Tako je bilo pač potrebno prevoziti večino poti v levi koloni. Med dirkači! :) Eh, tistih, ki se jim resnično mudi in so šli preko 200 km/h je bilo zgolj za vzorec.
Med potjo sem se spraševala kako lahko makine tipa BMW, mercedes, veliki renaulti ipd. vozijo zgolj 100 na uro? Halo! Traktor, ki sodi v nižji srednji razred, ima optimalno porabo pri 140 km/h! Ni dobro prehitro voziti, prepočasi pa tudi ne. Kaj potem počnejo vse tiste pošasti, ki so se počasi valile v desni koloni? Mogoče pa so njihovi lastniki bili malo bolj škrti pri opremi in motorju? Eh ja, ni dovolj, da imaš avto, ki zgleda stroj! A ni boljše imeti netakofensi avta, ki ima močan motor, novo tehnologijo, več konjičev ups, moči, kot pa neko leno pošast, ki nikamor ne gre?
Verjetno razmišljam po žensko in ne razumem (mogoče nočem razumeti), da je velikost avtomobila zgolj zdravilo za frustracije ali pa nadomestilo za kakšen drugi manko.

1 komentar:

Swed pravi ...

http://swedovadezelica.blogspot.com/2007/06/vzhodno-od-raja.html ;)