sobota, julij 01, 2006

Parada ponosa

Ne vem kako se zbujate v nov dan vi, a sama sem vedno sovražila nasilno prebujanje. Zato se zbujam tako, da se ob določeni uri vklopi radio, ki je nastavljen na Val 202. Danes so na jutranjem programu govorili o »paradi ponosa«, katere moto letos je »odvrzimo maske«. Aktivisti gibanja za enakopravnost homoseksualcev so se odločili, da pozovejo prikrite geje in lezbijke, da stopijo naprej, da priznajo kaj so, skratka…da se razkrijejo. Več kot jih bo, močnejši bodo.

Jutranja voditeljica je pozvala poslušalce, da pokličejo v program in izrazijo svoje mnenje, brez kletvic, seveda. In so pričeli deževati klici. Ljubljana, Radovljica, Kranj, Škofja loka… in vsi so imeli nekaj skupnega: nestrpnost. Vas zanima kaj so povedali? »Te ljudi je treba zapreti v bolnišnice, ker so bolni!« »Pred strelski vod z njimi!« »Naj bodo za štirimi stenami«. V hipu sem bila budna, prepričana, da sem se zbudila v srednji vek. Ma ne srednji vek, v najtemačnejši čas zgodovine!!! Spomnim se na vic o najhujši srbski kletvici, ki glasi: »Da bog da, da ti sin u kuću zeta doveze!« A sem res žleht, če takim ljudem to zaželim?

Zadnji klic je bil klic neke ženske, ki je povedala, da so bili njeni predhodniki preveč ozkogledi, in da je treba dati tudi drugačnim prostor pod soncem in priložnost, da izrazijo svoje nazore.Bravo!

Ni komentarjev: